Gepost op

Veelgestelde vragen CP600BMW

Een aantal vragen blijken vaak gesteld te worden. Staat uw vraag er niet bij? Neem contact op en we antwoorden niet alleen, we zetten het hier ook bij voor anderen.

Gaat het in mijn BMW type xx werken?

 • Check eerst de compatibiliteitslijst en neem bij twijfel contact op.
 • Vuistregel is dat de CP600 met de IBUS BMW’s werkt (E46,E38,E39,etc) en de CP700 met MOST BMW’s (E60, E90 etc)
 • Heb je een 7 (E38) met multi information display achterin, dan is deze met de nieuwe software ook in staat de informatie te tonen.
 • Heb je DSP dan heb je twee mogelijkheden: bij BM24+DSP radio kan de CP600 direkt met een coax kabeltje aan de DSP verbonden worden. Bij een BM54 met DSP werkt dat niet, dan gaat de audio van CP600 naar de radiomodule.

Ik lees overal over oude en nieuwe generatie radio modules, waar werkt de CP600BMW mee?

 • Dat gaat over de modules met vlakke of met ronde pins, de CP600BMW werkt met beide. Als er maar een I of PI wisselaar aangestuurd kan worden.
 • Bij een oudere radiomodule (de BM23) werkt de CP600BMW dus niet, hier werkt een P wisselaar (dus zonder I) en die ‘praat’ anders met de radio. Op dit moment is een vervanging van de radiomodule en bekabeling naar wisselaar noodzakelijk. Vraag naar de mogelijkheden.
 • Bij upgrade naar BM24 kunnen er complicaties ontstaan in geval van DSP1, hier wordt nog onderzoek naar gedaan maar vooralsnog gaan we er van uit dat het niet zomaar kan.

Hoe zit dat met dat .ini bestand, is dat niet vreselijk lastig?

 • Valt nogal mee, het bevat de instellingen die de CP600BMW aanpast aan de betreffende auto. Er staat bijvoorbeeld in dat de CP600BMW wel of juist niet gegevens doorgeeft om op het navigatiescherm een lijstje met namen te tonen. Als er geen navigatie in de auto zit, heeft het geen zin om hiervoor data over het systeem te sturen en daarom kan het uit. Dat aanpassen is in het begin wel eens nuttig maar daarna niet meer. Indien gewenst wordt de SD kaart voorbereid geleverd.

Ik heb een lege SD kaart, hoe zat het ook weer met die mappen?

 • Zet op de kaart 6 mappen. De namen hiervan moeten beginnen met de nummers 1 t/m 6. Dus 1rock is goed maar rock1 is niet goed. Zet hierin de MP3 bestanden. Eventueel in submappen.
 • Het CP600.ini bestand op de kaart: standaard hier downloaden en aanpassen met een tekst editor daarna saven als cp600.ini in de root van de SD kaart (dus niet cp600.ini.txt zoals windows nog wel eens wil ‘helpen’). Het stukje RADIO=  is van belang. De rest is persoonlijke voorkeur.
 • Bij problemen met het afspelen lag dit in de afgelopen jaren in 99% van de gevallen aan de kaart. De kaart kan corrupt raken (herformatteren, low-level format of gewoon vervangen) en de kaart kan te snel zijn (sommige grote (32Gb en hoger) halen trucs uit waardoor de datastroom niet lekker loopt. Proberen met een andere kaart helpt met uitzoeken waar het aan ligt. Muziek bestanden die corrupt geraakt zijn kunnen ook voor problemen zorgen, als het steeds mis gaat bij een bepaald bestand is dat dus het onderzoeken waard.
 • MP3 tags die er raar uitzien of vreemde dingen als te langzaam of te snel afspelen ligt aan de tags die in het bestand staan of aan de samplerate die niet MP3 conform is (maar die een pc wel al afspelend corrigeert). Controleer je collectie met bijv. tagscanner en schoon de boel op.

Mijn CP trekt m’n accu leeg zegt de garage want afgekoppeld is het wel ok.

 • De CP gaat in slaap en krijgt een normale accu niet leeg (reken maar uit 0.001W verbruik in slaap) dus er is iets anders aan de hand. De radio kan het moeilijk hebben met de wisselaaruitgang en daardoor niet in slaap gaan.

Volgens mij mis ik een kabeltje!

 • Als je een wisselaar hebt, dan heb je alle kabels. Er lijken wat misverstanden te zijn over het coax ‘pinnetje’ Je hebt OF een coax aansluiting naar een DSP uitvoering OF de vierkante 6 polige stekker. Niet allebei. En om het nog wat eenvoudiger te maken: DSP zonder coax komt ook voor namelijk vanaf de BM54.
 • Geen wisselaar? Dan kan het zijn dat er wel een kabel ligt. Dit heet ‘wisselaarvoorbereiding’ en op de uitvoeringslijst is dat code 694. Die lijst staat in uw onderhoudsboekje voorin (sticker) of is op te vragen bij de dealer op basis van het chassisnummer.
 • Geen voorbereiding? Dan is het bij de meeste (maar niet alle) typen radios mogelijk om de kabel(s) voor een wisselaar zelf aan te sluiten. Raadpleeg hiervoor uw dealer. Binnenkort hebben wij een plug-n-play kabelset voor nieuwe generatie radio modules (vaak ‘platte pinnen’ genoemd) voor oude (ronde pinnen) heeft de BMW dealer twee kabels leverbaar.
 • Ouder model, geen idee wat er in zit of is er e.e.a. later ingebouwd en aangepast? Dan kan het een zeer tijdrovende klus worden om het allemaal uit te zoeken. Leuk als hobby maar wij kunnen pas vanaf het moment dat er een kabel ligt met de juiste stekkertjes de CP600BMW testen.

Ik heb DSP maar zonder coax. Wordt het geluid nog beter als ik de CP600BMW wel met die coax verbinding aansluit?

 • De meningen zijn hierover verdeeld. In theorie kan het beter zijn:
 • SD-kaart (digitaal) –> CP (digitaal -> analoog) –> radiomodule (analoog) –> DSP (analoog -> digitaal -> analoog) -> luidsprekers
  SD-kaart (digitaal) –> CP (digitaal) –> DSP (digitaal -> analoog) -> luidsprekers
 • Echter zijn de luidsprekers vaak de beperkende faktor. BMW is rond 2002 opgehouden met het gebruik van de coax verbinding, waarschijnlijk zagen (hoorden) ze er zelf de meerwaarde niet meer in. Maar wat de CP600BMW betreft maakt het niet uit, beide aansluitingen zijn altijd bruikbaar, er hoeft niets aan of uitgeschakeld te worden.
 • Tot slot: voor wie een BM54 heeft, is de discussie overbodig: die werkt ondanks de aanwezige aansluitingen, niet via de coax verbinding.

Ik lees vanalles in diverse fora over problemen, is het zo’n slecht apparaat?

 • Kijk goed naar de data van die meldingen en lees verder dan losse postings. De ontwikkeling is semi-publiek geweest, er zijn testversies verdeeld onder berijders van allerlei verschillende BMW’s en zij hebben zich laten horen op diverse fora. Er is in de beta test periode veel geschreven en uiteraard ging er het een en ander mis. Soms tot veler frustratie want de verwachtingen waren (en zijn) erg hoog. Soms niet allemaal even realistisch en dat heeft tot irritatie geleid. Hoewel de indruk soms anders is: niet alle apparaten en testers hebben alle problemen gehad. Over het algemeen wordt er vaker op die bijzondere situaties teruggekomen dan op positieve opmerkingen. Voor normaal gebruik in de meeste wagens voldoet het apparaat prima. Zelf testen in de eigen auto: beter bewijs is er niet.
 • Er is in de afgelopen anderhalf jaar 1 klant geweest die ruis heeft gemeld. Uiteraard is het apparaat vervangen maar de klant bleef ruis horen. Ondanks zijn (in andere auto’s proberen) en onze (ook in diverse auto’s proberen) hebben we het probleem niet kunnen reproduceren. Deze klant heeft gebruik gemaakt van de niet-tevreden-geld-terug garantie en zo is geschied.

Hoe komt mijn muziek nou op die SD kaart? Als ik m’n CD’s meeneem doen jullie dat even voor me?

 • Nee, dat kunnen we niet en dat mogen we ook niet. Het zelf digitaliseren (rippen) van uw eigen CD’s mag voor eigen gebruik. Daar zijn diverse programmaatjes voor. Veelal gratis en snel. Wat voor u het beste is hangt van allerlei zaken af als besturingssysteem en persoonlijke voorkeuren. In de bijgeleverde handleiding staat waaraan de bestanden moeten voldoen (veelgebruikte MP3)
 • Om die muziekbestanden op de SD kaart te krijgen moet die kaart verbonden worden met de computer. Sommige laptops hebben er een ingebouwd slot voor maar vaker wordt een aparte adapter gebruikt. Voor een paar euro te koop bij iedere computerwinkel.

Waar komt dit vandaan, China of zo?

 • Nee, uit Duitsland. Bij Maintronic GmbH om precies te zijn. Alle componenten zijn hoogwaardig, heel belangrijk voor een stabiele werking. Ook de stopcontacten zijn van uitstekende kwaliteit: geen bijna-goed spullen!
 • Nog wat onderscheidende kenmerken: in ruststand is het stroomverbruik zeer laag en de software is zo gemaakt dat er minimaal dataverkeer over de I-BUS gestuurd wordt. Tot slot: diagnosesoftware raakt niet in de war van deze module, voor de auto is het de gewone wisselaar.

Wat voor garantie heb ik?

 • Op de normale werking: 2 jaar.  Schade door geweld of vocht en vuil uitgesloten, vandaar de installatietips.

Is dit wel veilig?

 • Technisch gezien: ja, en met CE keurmerk daarbij. Uiteraard blijft het bedienen van apparatuur tijdens het rijden een risico inhouden. Daarom is bediening aan het stuur bedacht, en daar werkt de CP600 erg goed mee.

Mijn radio is stuk, kunnen jullie die even repareren?

 • Onze partners wel. Er is veel informatie beschikbaar over de diverse radios en hun zwakke punten. Luidsprekeruitval, versterkerdelen kapot, losse stekers. Alles kan gerepareerd worden en we kennen specialisten, maar zelf doen we dit niet.

Installeren jullie ook?

 • Alleen een plug en play ter plekke. Die is toch al nodig voor de test en kost dus niks extra.

Kan ik de wisselaar inruilen? Krijg ik dan korting?

 • Niet bij ons, maar er zijn reparatiebedrijven die ze graag hebben voor onderdelen. Voor ons is het een gepasseerd station, net als kassettes.
 • Laat het ding anders gewoon zitten, dan is het bij een eventuele verkoop later weer heel eenvoudig in originele staat te herstellen.
 • Tip: haal de CD’s er vast uit, dat lukt namelijk niet meer als de spanning er af is.

Ik wil mijn BMW inruilen voor een modernere, werkt de CP600 dan ook?

 • Nee. Verkoop de CP600 bij de auto of los (met SD kaart, scheelt mij weer een support vraag) en zet in de opvolger de CP700BMW die doet hetzelfde en op termijn meer.
Geef een reactie